keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Rakuunaporkkanat eli laivakesä -90

Kesän 1990 vietin kesätöissä autolautta Pielisellä seilaamassa Kolin ja Lieksan väliä. Hommaan kuului kaikenlaista,  myös runsaasti ruoanlaittoa, sillä laivassa oli täyden palvelun ruokaravintola ja koskapa merimiesten työehtosopimukseen kuuluu laivalla ollessa ruoka laivan puolesta, teimme myös henkilökunnan sapuskat. Meillä oli keittiön pomona ammattilainen, joka teki mainiota ruokaa silloin kuin sattui juopottelulta ehtimään. Muistan syöneeni loistavaa laivan konemestarin metsästämää sorsaa ja myös suurinpiirtein laivan alta pyydetyt (ja sitten paistetut) muikut ovat jääneet mieleen. Me muut tehtiin, mitä osattiin ja varsinkin kollegani Ullan kokkailut jäivät kaikkien mieleen ei-niin-onnistuneina. Hän muun muassa möi asiakkaalle nakit ja muusin - ei muusilla vaan henkilökunnan lounaalta jääneellä kananmunakastikkeella ja varoitteli minua, kun tulin vuoroon,että muusi on sitten aika kokkareista. Sovittiinkin, että jos olemme samaan aikaan vuorossa, Ulla hoitaa salin ja minä keittiön.

"Ravintolaruoka" tehtiin valmiiden reseptien perusteella ja ruoan valmistus tarkoitti lähinnä pakastetun pihvin tai kalapalan paistamista pannulla. Kastike ja muusi tai muut lisukkeet tehtiin etukäteen isoina annoksina (jauheesta) ja lämmitettiin sitten kerta-annoksiin. Paljoa niistä ei ole muistelemista, paitsi, että keksin laittaa bearnaisea hampurilaisten väliin, kun tulimme yöllä Kolin baareista laivalle ja teimme pientä yöltapalaa. Hampurilaisistani tuli kansipoikien suosikki, ja laivayhtiö valitti, että miehistö syö enemmän kuin tienaa.

Mutta yksi klassikkolisuke jäi siitä kesästä omaksi suosikikseni. Nimittäin rakuunaporkkanat. Jotain kummallisen taydellistä siinä makuyhdistelmässä vaan on.




500g porkkanoita (näin talvella pakastetut babyporkkanat käyvät hyvin)
suolaa
2 ruokalusikallista hunajaa
2 ruokalusikallista voita
noin ruokalusikallinen kuivattua tai tuoretta rakuunaa

Kuori, paloittele ja keitä porkkanat suolalla maustetussa vedessä.
Kaada keitinvesi pois ja lisää kuumiin porkkanoihin hunaja, rakuuna ja voi. Sekoittele kunnes voi on sulanut ja hunaja ja rakuuna sekoituneet tasaisesti. Lisää suolaa, jos on tarpeen.


Äidille lähettämässäni postikortissa lukee: Matkailu avartaa ja ainakin matkailukesätyöt. Jos katsot kuvaa oikein tarkkaan, näet minut lastiruumassa pottuja kuorimassa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti